Džezvy
Nejprodávanější
Džezva je malá kovová nádoba s rukojetí určená pro přípravu nefiltrované kávy z velmi jemně namletých kávových zrn. Jedná se o další možný způsob přípravy kávy, kterou začínáme vařit ve studené vodě a v několika cyklech zpěníme.
Z jakých částí se džezva skládá?
Džezva a příprava kávy v ní pocházejí z Turecka (odtud naše české pojmenování kávy "turek"). Poprvé zde ochutnali kávu v 15. století, kdy si ji přivezli ze svých válečných tažení. Základem je tělo nádoby s plochým dnem. Tělo se tradičně směrem nahoru zužuje (kónický tvar), ale můžete se také setkat s dalším různými tvary. Jako materiál se původně používala měď s vnitřním pocínováním. Dnes pak narazíte také na smalt, sklo, hliník či nepřilnavé úpravy. Na tělo pak navazuje dlouhá rukojeť pro její snadné uchopení. Džezva se tradičně ohřívala zabořená přímo v popelu či horkém písku.
Jaký je princip přípravy kávy v džezvě?
Základem je velmi jemně namletá káva (připomíná prášek či prach). Pro tento účel je ideální ruční mlýnek s nastavitelnou hrubostí. Káva musí být tak jemná, že když na ni sáhnete, tak se zachycuje v liniích otisků prstů.
TIP Při přípravě turecké kávy se vám bude dále hodit naše nabídka kávy, mlýnek na kávu (buď elektrický nebo ruční) anebo hrníčky.