Kafetiery a kávovary
Nejprodávanější
Kafetier neboli také french press je velmi jednoduchým způsobem přípravy kávy. Skleněná konvice s filtračním sítkem zaručí skvělou domácí kávu bez zbytků kávové sedliny (lógr), které můžeme znát u klasického turka. A nejen to. Stejně jako pro přípravu kávy, tak french press můžete využít pro přípravu sypaných čajů nebo melty.
Z jakých částí se kafetier skládá?
Konstrukce konvice je velmi jednoduchá. Její původ není přesně objasněn. V různých zdrojích se můžete dočíst, že pochází buď z Francie anebo Itálie. Základem je tělo kafetieru, které je tradičně ze skla, ale můžete se také setkat s kovovým či plastovým. Pokud je tělo ze skla, můžete ho vidět opatřené kovovým či plastovým dílem, který chrání konvici před nárazem a její rozbitím. Dále zde nalezneme víčko opatřené pístem s jemným sítkem na jeho konci.
Jaký je princip přípravy kávy ve french pressu?
Nejprve je nutné konvici předehřát, aby nedošlo k jejímu prasknutí při nalití vroucí vody. Dále do konvičky nasypeme předem nahrubo namletou kávu (případně sypaný čaj či směs na meltu) a zalijeme ji vodou o teplotě cca 90 °C. Buď změříte teploměrem anebo po varu necháte vodu cca 1-2 minuty odstát. Na konvici dále nasadíte víko se sítkem a kávu stlačíte jemně pod úroveň hladiny a necháte vyluhovat cca 3-5 minut. Poté sítko stlačíte až na dno a tím se zbavíte veškeré kávové sedliny. Nakonec kávu rozlijete do hrníčků anebo do jiné konvice, aby nedocházelo k další extrakci kávy a ke znehodnocení chuti.
TIP Při přípravě skvělé kávy ve french pressu se vám dále může hodit naše nabídka kávy, mlýnek na kávu (buď elektrický nebo ruční) anebo hrníčky na kávu.