Moka konvičky
Nejprodávanější
Moka konvička je levným, snadným a efektivním řešením pro přípravu kávy ať už doma, nebo třeba v přírodě pod stanem. Káva se chuťově velmi blíží espressu a pří dodržení postupu přípravy kávy v konvičce dosáhneme skvělého výsledku. Moka konvička je vynikajícím kávovarem do domácnosti, díky své skladnosti a jednoduchosti je také ideální na cesty.
Jaké má moka konvička části?
Konstrukce konvičky známé také jako moka express je velmi jednoduchá a pochází z roku 1933 z Itálie kdy si ji nechal patentovat Alfonso Bialetti. Základem konvičky je spodní nádobka na vodu s bezpečnostním ventilem. Další částí je trychtýř s hrubým sítkem na kávu. Poslední částí je horní díl na hotovou kávu s těsněním a jemným filtračním sítkem, který se našroubuje na spodní nádobu. Konvička se tradičně vyrábí z hliníku, který je velmi oblíbený díky rychlému ohřevu, ale můžeme narazit taky na nerezové či kombinace s porcelánem.
Jaký je princip přípravy kávy v moka konvičce?
Moka se standardně používá na elektrických či plynových sporácích. Zde pozor na indukci. Konvičky mají malý průměr, a ne každá indukce ji rozpozná a sepne. V tomto případě budete potřebovat indukční podložku nebo jiný zdroj ohřevu.
Příprava je poměrně jednoduchá, a i s ručním namletím kávy vám zabere cca 5-7 minut. Do spodní nádobky nalijeme nejlépe horkou vodu až po bezpečnostní ventil, který musí být nad hladinou vody. Do trychtýře nasypeme namletou kávu (káva nesmí být namletá na příliš jemno a nesmíme ji umačkat), usadíme jej na spodní nádobku a přišroubujeme k ní horní díl. Ten musíme důkladně utáhnout, aby nedocházelo k úniku tlaku.
Konvičku začneme ohřívat na mírném zdroji tepla. Ve spodní nádobce se postupně zvýší teplota vody a začne vznikat pára. S rostoucím tlakem pára tlačí na hladinu vody a ta skrz trychtýř a sítko začne unikat směrem nahoru do horní nádoby. Cestou projde přes namletou kávu, kde dojde k extrakci. Celý proces přípravy však musíme včas ukončit, abychom neznehodnotili chuť kávy. Konvičku musíme sundat ze sporáku, jakmile slyšíme, že káva z hrdla „prská“. Pokud bychom nechali moka konvičku na zdroji tepla déle, káva se přepálí a vznikne nám velmi hořká chuť, která přinese jen zklamání.
Chce to trochu cviku a zkušenosti. Pokud byste se chtěli dozvědět další informace, tak na našem blogu máme podrobný návod na přípravu kávy v moka konvičce.
Rada na závěr. Jak správně vybrat?
Všechny konvičky fungují na stejném principu. Základem je odhadnout její správnou velikost, kterou budete potřebovat. Odpovězte si na otázku: pro kolik lidí a jak často budu kávu pomocí moka konvičky připravovat?
Pokud si vychutnáváte kávu raději sami nebo s dalším člověkem, doporučujeme vybrat moka konvičku s menším objemem. Na druhou stranu, pokud vaříte kávu častěji pro větší počet lidí, vezměte si raději konvičku větší. Pokud si nevíte rady – jednoduše vezměte moka konvičku s menším objemem – pokud bude připravené kávy málo, jednoduše ji připravíte ještě jednou.
Na našem blogu jsme sepsali článek na téma 8 nejčastějších dotazů ohledně moka konviček a přípravou kávy v nich. Když Vám nebude cokoliv jasné, budeme rádi, když Vám tímto stylem pomůžeme.
TIP K dispozici máme také náhradní díly pro moka konvičky. Při přípravě skvělé kávy v moka konvici se vám bude dále hodit naše nabídka kávy, mlýnek na kávu, a to ať už elektrický nebo ruční, anebo hrníčky na kávu.